Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Разходки на слънце топят паласките
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:15 / 23.01.2011Коментари (0)299
Декемврийските трапези се отразяват зле на всяка фигура, чийто притежател не знае да каже стоп на лакомията и пощеливостта си. И като се почне от шарана на Никулден, през свръхбогатата новогодишна софра и януарските именни дни, неусетно паласките около талията се оформят категорично като спасителен пояс.

Нормално е през зимата да качим килце или две, но някои си позволяват лукса да се запасят с поне десетина излишни килограма през студените месеци. По-безрасъдните към фигурата си обикновено са мъжете, казват диетолози. Според тях по-често в кабинетите им през студените месеци влизат представители на мъжкия пол. Статистиката сочи, че мъжете прекарват почти 2/3 от годината на диета.

И въпреки усилията си имат повече излишни кила. Защото нямат правилен и постоянен режим на хранене. Жените са по-грациозни и фини по природа и при няколко излишни килограма веднага слагат под наблюдение и на режим дневното си меню, а освен това са изпълнителни и последователни, казват диетолози.

Повечето от тях се позовават на най-новите твърдения, че драстичните диети са с краткосрочен ефект и вредят на организма. Те настояват страдащите от зимно затлъстяване да се придържат към основните правила на хранителен режим, които само след няколко седмици ще доведат до желан резултат. Затова и предлагат няколко полезни съвета, към които е добре хората с паласки да се придържат, за да ги свалят.

Първото верую за добрата фигура е да не се изпуска закуската. Защото липсата на което и да е от храненията забавя метаболизма и защото човек си наваксва пропуснатите калории на следващата трапеза.

Второто правило за стройна фигура през зимата е свързано със слънчевата светлина, а не с храната: използвайте всеки по-топъл ден за разходки на открито.

Мрачните днинамаляват производството на серотонин, което покачва апетита, влияе на настроението и самочувствието.

Въпреки кишите на улицата и обилните снеговалежи не се лишавайте от разходки. Минимумът е по 30 минути на ден, а един час пеша на открито е идеалната гимнастика.

Желателно е поне два дни от седмицата да бъдете вегетарианци, е третият съвет на диетолозите. Безместните блюда с ниско съдържание на мазнини спомагат за намаляването на талията. Яжте много зеленчуци в суров или задушен вид, наблягайте на нискомаслените млека, сирена и кашкавали.

Четвъртият съвет за намаляване на килограмите след празници гласи: повишете консумацията на плодове двойно. Желателно е през студените месеци да ядете обагрените в оранжево плодове като мандарини, портокали, грейпфрути. Диетолозите препоръчват всекидневна консумация на зеленчуци в оранжеви и тъмнозелени краски като моркови, спанак, тиква, зеле, зелени чушки, броколи.

Петото правилоза неусетно отърваване от зимните издлишъци гласи: яжте бавно и предъвквайте всеки залък поне 20 пъти, преди да го пратите в стомаха. Защото учените са установили, че близо 20 минути минават, докато стомахът прати сигнал до мозъка, че организмът е сит. Ако се храните бавно, хем ще погълнете по-малко количество храна, хем ще се насладите по-качествено, преживявайки по-дълго вкуса на храната, хем ще преработите по-добре продуктите и ще облекчите стомаха.

Пийте много чай и вода между храненията, е шестият съветна специалистите към натрупалите зимни паласки пациенти. Желателно е приемът за денонощие да е не по-малко от 2 литра. Атмосферните условия предразполагат към дехидратация на организма. Билкови или пък плодови чайове с мед и лимон са най-доброто решение през зимата.

Не се отказвайте от хляба, е седмият съвет на диетолозите. Според тях повечето хора с наднормено тегло се лишават от въглехидрати, които пък поддържат нивото на серотонина в тялото. Неговото ниво обикновено спада вечер. Това е часовият пояс, в който трябва да подадем на организма си филия пълнозърнест хляб или шепа сладки изсушени плодове. Не е престъпление да угодим на вкусовите си рецептори и с кубче черен шоколад.

Сервирайте малки порции, гласи осмото правило. Обикновено вечер апетитът е подсилен от натрупаната през деня умора и домакинята слага черпак или два повече в купичката за супата или пък в чинията за основното ястие. По-добре сложете по-малко, ако не ви стигне порцията, винаги може да досипете още.

Вечерната трапеза се сервира в 19 часа, е деветото веруюза идеална талия. Това е и най-подходящият час за подаване на храна на организма.

Десетият съветповелява никога да не се подлагате на свръхстриктни диети - те натоварват психиката и мисълта, че се храните под час и по определен грамаж, не ви оставя на мира.

Единадесетото правило гласи, че няма нищо по-хубаво от това правилният хранителен режим да се комбинира с леки физически упражнения. Сутрешната гимнастика ще ви ободри и разсъни. Ако пък не сте й фен, събудете домашните си с хубава музика и си устройте сутрешна дискотека на лека и приятна танцувална музика. 10-15-минутните танцови стъпки са гаранция за доброто ви настроение през целия ден.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: